E-mail pazarlama
Bu madde, Vikipedi biçem el kitabına uygun değildir. (Eylül 2013) |
E-mail ile pazarlama, elektronik postanın; pazarlama mesajlarını belli bir kitleye ulaştırmak için bir çeşit doğrudan pazarlama aracı olarak kullanıldığı pazarlama biçimidir. Genel anlamda potansiyel ya da mevcut müşteriye gönderilen her e-mail, e-mail pazarlama olarak düşünülebilir ancak daha çok aşağıdaki durumlar e-mail pazarlama olarak değerlendirilmelidir.
- Mevcut müşterilerin memnuniyetlerini artırarak, sadık müşterilere sahip olma amaçlı e-mail gönderimleri.
- Mevcut müşterilerin tekrar satın almasını amaçlayan gönderiler.
- Yeni müşteri kazanımına yönelik gönderiler.
- Diğer firmaların e-mail gönderilerine eklenen reklamlar.
- Internet üzerinden gönderilen e-mailler. (Örneğin Intranet e-mailleri, e-mail pazarlama sayılmaz)
Avantajları
[değiştir | kaynağı değiştir]Firmaların pazarlama çalışmalarında sıkça tercih ettikleri e-mailin birçok avantajı bulunmaktadır:
- Ulaştırılmak istenen mesaj, potansiyel müşteri olabileceği belirlenmiş kitlelere düşük maliyetlerle ulaştırılabilir.
- Posta gibi diğer doğrudan pazarlama araçlarına göre daha ucuzdur.
- Yatırılan paranın geri dönüşü kesin olarak takip edilebilir. Online pazarlama araçları arasında arama motorlarından sonra ikinci sıradadır. Mailchimp‘in aktardığına göre, e-posta pazarlama için ayıracağınız 1 dolarlık bütçenin size geri dönüşü 38 dolar olabilmektedir.[1]
- E-mail anında kullanıcıya ulaşır.
- Takip edilmesi kolaydır. E-mailin kimler tarafından açılarak okunduğu, kimlerin istenen aksiyonu gerçekleştirdiği belirlenebilir. Buradan alınan bilgilerle farklı gruplara, farklı mesajlar gönderilebilir. Tüm e-mailler kişiselleştirilebilir.
- Mesajlar müşteriye direkt olarak ulaştırılır.
- Gönderiler otomatikleştirilerek maliyetsiz tekrar satın almalar sağlanabilir.
- ABD'de yaşayanların %60'ı aktif olarak Facebook, %35'i Instagram kullanırlarken, ülkede e-posta kullananların oranı %90. Araştırmalara göre bu insanların %40'ı günde 1 ila 3 kez e-postalarını kontrol ettiklerini belirtiyorlar.[2]
- Dijital ortamda gerçekleştiği için doğa dostudur. (Green marketing 3 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
- Geri dönüş oranlarına bakıldığında en başarılı online pazarlama ürünüdür.
Dezavantajları
[değiştir | kaynağı değiştir]Her ne kadar çoğu firma kendi veritabanına e-mail gönderse de, bazı firmalar çeşitli yollardan elde ettikleri veya satın aldıkları dataya spam adını verdiğimiz toplu gönderimler yapmaktadırlar.
Bu tarz gönderimler gerçek e-mail pazarlama dediğimiz kavramı da zan altında bırakmaktadır. Bu işi layığıyla yapan firmalar bile kanun karşısında zor durumda bırakıldıklarından işlerinin gerçekliğini ve kanuna uygunluğunu ispat etmek için mücadele etmektedir.
Genellikle bu iki farklı gönderiyi birbirinden ayırmak özellikle kullanıcı açısından zordur. Spam gönderimlerinin yoğunluğunun artmasıyla da spam filtreleri artık çoğu kullanıcı için zorunlu hale gelmiştir. Bu filtrelere, spam olmayan e-maillerin de bazen takılmasına rağmen genellikle kullanıcılar bu durumdan şikayet etmemektedirler.
İzinli pazarlama
[değiştir | kaynağı değiştir]İzinli pazarlama, pazarlamacılar tarafından e-mailin dezavantajlarını minimum düzeye indirgemek için oluşturulmuş bir kavramdır. İzinli pazarlama yapan kuruluşlar, kullanıcılarının kendilerinden e-mail almayı beklediklerini bilirler. İzinli pazarlama kapsamında gönderilen e-mailler mesaja ilgi duyabilecek kişilere gönderildiğinden daha başarılı olur. Bir firmanın kendi oluşturduğu veritabanına gönderdiği haber bültenleri izinli pazarlama çalışmalarına örnek verilebilir.
E-mail ile ilgili çok kullanılan terimlerden bazıları:
- Auto-Responder : Bir adrese gelen e-maillere otomatik olarak cevap veren bilgisayar programlarına denir.
- Bounce message : Gönderilen e-mailin ulaşmadığı durumlarda sistem tarafından gönderen kişiyi bilgilendirmek amacıyla oluşturulan mesajlardır.
- Click-through rate : E-mail gönderiminin performansını ölçmeye yarayan tıklanma oranıdır. E-mail içerisindeki ilgili bağlantıya tıklama sayısının reklamın toplam gösterim sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
- Double opt-in : Kullanıcıdan, e-mail almak istediğine dair iki kez onay alınmasıdır.
- Open rate : Gönderilen e-maillerin kaç tanesinin görüntülenerek açıldığını gösteren orandır.
Kötüye kullanım
[değiştir | kaynağı değiştir]Dünyada hizmet veren birçok e-posta servis sağlayıcı (İngilizce: E-mail provider veya mailbox provider) spam posta ile mücadele etmek için politikalar geliştirmiştir.[3][4][5] Avrupa Birliği Ülkeleri,[6] Amerika Birleşik Devletleri[7][8] ve Türkiye'nin[9] de aralarında bulunduğu bazı ülkeler; e-posta servislerinin kötüye kullanımı ile ilgili çevrimiçi şikayet edebilme imkanı sunmaktadır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Mailchimp, Newsroom, https://mailchimp.com/newsroom/ 17 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- ^ Okan Yüksel, E-Posta Pazarlama Nedir, Medya Akademi, https://medyaakademi.com.tr/2019/07/17/e-posta-pazarlama-nedir-e-mail-marketing/ 16 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- ^ "Gmail'de Spam olarak işaretleme veya işareti kaldırma - iPhone ve iPad - Gmail Yardım". support.google.com. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021.
- ^ "Yandex spam ile mücadele". Yandex. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Gereksiz E-posta Filtresi'nde koruma düzeyini değiştirme". support.microsoft.com. Erişim tarihi: 10 Mart 2021.
- ^ "Report Cybercrime online". Europol (İngilizce). 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021.
- ^ "Spam". Consumer Information (İngilizce). 27 Eylül 2011. 19 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021.
- ^ "econsumer.gov: Uluslararası, dolandırıcılık, İnternet sahtekarlığı, çevrimiçi şikayet formu, çevrimiçi alışveriş, tüketici şikayetleri". www.econsumer.gov. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021.
- ^ "T.C. Ticaret Bakanlığı Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi". 12 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.